Mart 3, 2025
ABD’nin yeni çelik tarifeleri, Çin’den ABD’ye üçüncü ülkeler üzerinden çelik taşıyan milyarlarca dolarlık bir tedarik zincirini bozarak küresel pazardaki rekabeti artıracak
STA Gümrük Müşavirliği

ABD’nin yeni çelik tarifeleri, Çin’den ABD’ye üçüncü ülkeler üzerinden çelik taşıyan milyarlarca dolarlık bir tedarik zincirini bozarak küresel pazardaki rekabeti artıracak ve Çin’in zor durumdaki çelik sektörü için hayati bir satış kaynağının altını oyacak.

2016 ve 2018’deki ticaret engelleri Çin çeliğinin çoğunu ABD dışına çıkardığından beri, nispeten daha serbest erişime sahip ülkelerdeki fabrikalar ucuz Çin çeliğini satın aldı ve çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra ABD’ye sattı.

Reuters’ın Çin’in önde gelen dört çelik danışmanlık şirketine dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın 12 Mart’ta yürürlüğe girecek olan %25’lik çelik vergisi bu ticareti sekteye uğratacak ve geçen yıl Çin’in yaklaşık 7 milyar dolar değerindeki tüm çelik ihracatının neredeyse onda biri olarak tahmin edilen satışları vuracak.

Bu çeliğin halihazırda Çin çeliğiyle dolu olan küresel pazara akması ihtimali, ihracatına bir darbe daha vurmak üzere, çoğu Çin’i hedef alan bir başka korumacılık dalgasını tetikliyor.

Devlet destekli araştırma kuruluşu Çin Metalürji Endüstrisi Planlama ve Araştırma Enstitüsü geçen hafta yayınladığı bir notta, “Artan ticari sürtüşmeler Çin’in çelik ihracatı üzerinde baskı yaratacaktır,” dedi. “Düşük ihracat ve karlar bazı şirketlerin karlılığında daha fazla düşüşe yol açabilir” diye ekledi.

Daha fazla ticaret engeli ve daha küçük bir ihracat pastası üzerinde daha şiddetli rekabet, çelik ihraç eden tüm ülkeler için bir sorun, ancak tarifeler tarafından orantısız bir şekilde hedef alınması muhtemel olan Çin’in çelik sektörü için özellikle zor.


STA Gümrük Müşavirliği
#sta #gümrük #konyagümrük #stagümrükmüşavirliği #gümrükmüşavirliği
EN SON
HABERLER

İngiltereden Türkiye ile STA açıklaması

İngiltere Ticaret Bakanlığı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds'un bugün Londra'daki heyetler arası görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Açıklamada, iki ülke arasındaki ticaretin nasıl büyütülebileceğinin görüşüldüğü belirtilerek, "İngiltere ve Türkiye arasında güçlü bir ekonomik ilişki bulunuyor. 2024'te iki ülke arasındaki ticaret yaklaşık 28 milyar sterlin seviyesine ulaşmış olup, Türkiye, İngiltere'nin 16'ıncı en büyük ticaret ortağı konumunda. Halihazırda İngiliz şirketleri Türkiye'nin 86 milyonluk büyüyen pazarına 9,3 milyar sterlin değerinde mal ve hizmet ihraç ediyor." ifadesi kullanıldı.

Bakanların, İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkisinin önemini ve gücünü teyit ederek daha yakın işbirliğiyle artan ticaret ve yatırımı hedeflemeye devam edeceklerini belirttiği aktarılan açıklamada, serbest ticaretin savunulmasının öneminin de altını çizdiği bildirildi. 

Açıklamada, bakanların STA'nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz sonuna kadar gerçekleştirilmesi yönündeki niyetlerini teyit ettiği bilgisi verilerek şunlar kaydedildi:

"Görüşme sonunda bakanlar, 2020 tarihli İngiltere-Türkiye STA'sında yapılan bir değişiklikle, Teknik Ticaret Engelleri (TTE) başlığının güncellenmiş faslını imzaladı. Bu bölüm, İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki Ticaret ve İşbirliği Anlaşması'nda yer alan düzenlemelere yakın şekilde uyum sağlayarak maliyetleri azaltmayı ve şirketler için ticareti kolaylaştırmayı hedefliyor."

Açıklamada yer alan bilgilere göre, İngiltere dünyanın en büyük ikinci hizmet sektörü ihracatçısı konumunda ancak 2024'te Türkiye'ye yapılan ihracatın yüzde 34'ünü hizmetler sektörü oluşturdu.

Türkiye ekonomisi halihazırda dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi konumunda bulunurken, 2050'de dünyanın en büyük 12'nci ve Avrupa'nın en büyük 4'üncü ekonomisi olması bekleniyor.

Çin'den karşılıklı tarifeler kapsamında gümrük vergilerine tepki!

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'in karara karşı olduğu ve kendi haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlı karşı tedbirler alacağı belirtildi.


ABD'nin "karşılıklı tarife" olarak adlandırdığı uygulamanın öznel ve tek taraflı değerlendirmelere dayandığı, bunun uluslararası ticaret kurallarına uygun olmadığı ve ilgili tarafların meşru haklarını ve çıkarlarını tehdit ettiğine değinilen açıklamada, "Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır.


Bu, yalnızca ABD'nin kendi çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik kalkınmayı ve tedarik zinciri istikrarını da tehlikeye atacak." ifadesine yer verildi.

Trump'tan yeni tarife listesi: ABD'den Türkiye'ye yüzde 10 asgari gümrük vergisi.

Her ülke için ayrı tarife oranlarını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'yi yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanacak ülkeler grubuna dahil etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada 3 Nisan Perşembe gününden itibaren ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, asgari gümrük vergisi oranının yüzde 10 olacağını açıkladı.
Her ülke için ayrı tarife oranlarını açıklayan ABD Başkanı Trump, Türkiye'yi yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanacak ülkeler grubuna dahil etti.

Türkiye'ye yurt dışından gelen kargolar için gümrük hesaplamasında kritik değişiklik yapıldı.

Türkiye'ye yurt dışından gelen kargolar için gümrük hesaplamasında kritik değişiklik yapıldı. Artık kargo ve nakliye ücretleri de vergilendirilecek, ithalat maliyetleri yükseliyor. Sipariş vermeden önce bu detayı mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekecek. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

https://www.tgrthaber.com/ekonomi/yurt-disi-siparislerinde-yeni-donem-gumruk-vergisine-ek-surpriz-kargo-ucretleri-dahil-3205688

DİĞER
HABERLER