Ocak 4, 2025
Rabat Ticaret Müşavirliği
STA Gümrük Müşavirliği

Rabat Ticaret Müşavirliği:Hatırlanacağı üzere, Fas piyasasına girecek çelik filmaşine yönelik mevzuat değişikliği kapsamda 21 Ocak 2025 tarihinden itibaren NM 01.4.080 Fas standardının uygulanmasının zorunlu olacağı ilan edilmişti (ilgi (ç)).

Müşavirliğimizce IMANOR ve Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığından ilave bilgi talebinde bulunulması üzerine, filmaşine yönelik mevzuat değişikliğinin de tıpkı daha önce ilan edilen yassı ve uzun çeşitli çelik ürünlerine yönelik mevzuat değişikliğinde olduğu gibi "Fas’ta Yerleşik Temsilcinin Varlığı", "NM İşaretinin İlgili Ülkeye Erişim Sırasında Tanınıyor Olması", "Üretici Ülkenin Sertifikasyon Kuruluşu ile IMANOR arasında Anlaşma" ve "Otokontrol Sistemi Uygulanıyor Olması" şartlarını da beraberinde getireceği IMANOR tarafından teyit edilmiştir.

Buna göre, filmaşinler için de aşağıdaki şartlar geçerli olacaktır:

-Fas’ta Yerleşik Temsilcinin Varlığı: Başvuran yabancı ihracatçı firmanın, Fas yasalarına göre kurulmuş firma tüzel kişiliğine sahip Fas'ta yerleşik bir yasal temsilcisinin bulunması gerekmektedir. Yeni düzenlemede öngörülen Faslı temsilci firmanın Türk üretici firma ile aynı alanda mı faaliyet göstermesi gerektiği veya bir Türk firmasının Fas şubesinin yerel temsilci olarak gösterilip gösterilemeyeceği yönünde Fas tarafından ilave bilgi talep edilmiş, alınan cevapta yerel temsilci firmanın ihracata konu ürünlerle "ilgili" bir alanda faaliyet göstermesinin şart olduğu bildirilmiştir. Buradan, danışmanlık/tercümanlık firmalarının yerel temsilci olarak kabul edilmeyeceği sonucu çıkmaktadır. Türk firmalarının yerel şubelerinin kabul edilip edilmeyeceğiyle ilgili sorumuza ise «Fas tüzel kişiliği olan bir firma olmalıdır» şeklinde cevap alınmıştır.
-NM İşaretinin İlgili Ülkeye Erişim Sırasında Tanınıyor Olması: NM sertifikalı Fas ürünlerinin, sertifikasyon talebinde bulunan üreticinin yerleşik olduğu ülkeye erişimde sözkonusu NM sertifikasının tanınmasıyla ilgili zorluklarla karşılaşmıyor olması gerekmektedir. IMANOR’un ilgili Fas kurumlarıyla yaptığı istişarelerde böyle bir duyuma/bilgiye rastlanması halinde Fas tarafının yabancı ürünün sertifikasyonunu ve piyasaya girişini kabul etmeyebileceği anlaşılmaktadır.

-Üretici Ülkenin Sertifikasyon Kuruluşu ile Anlaşma: Başvuran üreticinin bulunduğu ülkedeki resmi bir sertifikasyon/belgelendirme kuruluşu ile Ortaklık Anlaşması yapılmış olması gerekmektedir. Sözkonusu Anlaşma IMANOR ile Türk sertifikasyon kuruluşu arasında yapılacaktır (Türk seritifikason kurulusu ile firma arasında değil). Bu kuruluş, IMANOR adına, NM işaretinin kullanımının ilgili kurallara uygunluğunu temin edecek ve Fas'a yönelik sertifikalı ürünlerin yüklenmesinden önce uygunluğunun değerlendirilmesinden sorumlu olacaktır. Sözkonusu kuruluş, üreticinin ülkesinde piyasaya erişim konusunda yetkili kurum tarafından akredite edilmiş bir sertifika kuruluşu olmalıdır.


https://www.linkedin.com/posts/sta-gumruk_fas-filma%C5%9Fin-standart-de%C4%9Fi%C5%9Fikli%C4%9Fi-activity-7281088956727750656-sZxd?utm_source=share&utm_medium=member_desktop


STA Gümrük Müşavirliği
#stagümrük
#gümrük
#gümrükmüşavirliği
#gümrükişlemleri #ithalat #konyagümrük #sta #gümrükvergisi
EN SON
HABERLER

İngiltereden Türkiye ile STA açıklaması

İngiltere Ticaret Bakanlığı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds'un bugün Londra'daki heyetler arası görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Açıklamada, iki ülke arasındaki ticaretin nasıl büyütülebileceğinin görüşüldüğü belirtilerek, "İngiltere ve Türkiye arasında güçlü bir ekonomik ilişki bulunuyor. 2024'te iki ülke arasındaki ticaret yaklaşık 28 milyar sterlin seviyesine ulaşmış olup, Türkiye, İngiltere'nin 16'ıncı en büyük ticaret ortağı konumunda. Halihazırda İngiliz şirketleri Türkiye'nin 86 milyonluk büyüyen pazarına 9,3 milyar sterlin değerinde mal ve hizmet ihraç ediyor." ifadesi kullanıldı.

Bakanların, İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkisinin önemini ve gücünü teyit ederek daha yakın işbirliğiyle artan ticaret ve yatırımı hedeflemeye devam edeceklerini belirttiği aktarılan açıklamada, serbest ticaretin savunulmasının öneminin de altını çizdiği bildirildi. 

Açıklamada, bakanların STA'nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz sonuna kadar gerçekleştirilmesi yönündeki niyetlerini teyit ettiği bilgisi verilerek şunlar kaydedildi:

"Görüşme sonunda bakanlar, 2020 tarihli İngiltere-Türkiye STA'sında yapılan bir değişiklikle, Teknik Ticaret Engelleri (TTE) başlığının güncellenmiş faslını imzaladı. Bu bölüm, İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki Ticaret ve İşbirliği Anlaşması'nda yer alan düzenlemelere yakın şekilde uyum sağlayarak maliyetleri azaltmayı ve şirketler için ticareti kolaylaştırmayı hedefliyor."

Açıklamada yer alan bilgilere göre, İngiltere dünyanın en büyük ikinci hizmet sektörü ihracatçısı konumunda ancak 2024'te Türkiye'ye yapılan ihracatın yüzde 34'ünü hizmetler sektörü oluşturdu.

Türkiye ekonomisi halihazırda dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi konumunda bulunurken, 2050'de dünyanın en büyük 12'nci ve Avrupa'nın en büyük 4'üncü ekonomisi olması bekleniyor.

Çin'den karşılıklı tarifeler kapsamında gümrük vergilerine tepki!

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'in karara karşı olduğu ve kendi haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlı karşı tedbirler alacağı belirtildi.


ABD'nin "karşılıklı tarife" olarak adlandırdığı uygulamanın öznel ve tek taraflı değerlendirmelere dayandığı, bunun uluslararası ticaret kurallarına uygun olmadığı ve ilgili tarafların meşru haklarını ve çıkarlarını tehdit ettiğine değinilen açıklamada, "Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır.


Bu, yalnızca ABD'nin kendi çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik kalkınmayı ve tedarik zinciri istikrarını da tehlikeye atacak." ifadesine yer verildi.

Trump'tan yeni tarife listesi: ABD'den Türkiye'ye yüzde 10 asgari gümrük vergisi.

Her ülke için ayrı tarife oranlarını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'yi yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanacak ülkeler grubuna dahil etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada 3 Nisan Perşembe gününden itibaren ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, asgari gümrük vergisi oranının yüzde 10 olacağını açıkladı.
Her ülke için ayrı tarife oranlarını açıklayan ABD Başkanı Trump, Türkiye'yi yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanacak ülkeler grubuna dahil etti.

Türkiye'ye yurt dışından gelen kargolar için gümrük hesaplamasında kritik değişiklik yapıldı.

Türkiye'ye yurt dışından gelen kargolar için gümrük hesaplamasında kritik değişiklik yapıldı. Artık kargo ve nakliye ücretleri de vergilendirilecek, ithalat maliyetleri yükseliyor. Sipariş vermeden önce bu detayı mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekecek. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

https://www.tgrthaber.com/ekonomi/yurt-disi-siparislerinde-yeni-donem-gumruk-vergisine-ek-surpriz-kargo-ucretleri-dahil-3205688

DİĞER
HABERLER