Aralık 17, 2024
Aliağa Gümrük Müdürlüğü tarafından gönderilen 11.12.2024 tarihli 103861773 sayılı “Daimi Giriş Kartı Hk” konulu yazı
STA Gümrük Müşavirliği

Aliağa Gümrük Müdürlüğü tarafından gönderilen 11.12.2024 tarihli 103861773 sayılı “Daimi Giriş Kartı Hk” konulu yazı;




STA Gümrük Müşavirliği
#stagümrük
#gümrük
#gümrükmüşavirliği
#gümrükişlemleri #ithalat #konyagümrük #sta #gümrükvergisi
EN SON
HABERLER

Trump’tan yeni gümrük tarifesi sinyali: Ağustos hedef, yeni ticaret anlaşmaları gündemde

ABD Başkanı Trump, 1 Ağustos'ta gümrük tarifelerinin daha yüksek oranlara döneceği uyarısında bulundu.

Donald Trump yönetimi, Başkan'ın 90 günlük "karşılıklı" gümrük vergisi süresinin sona ereceği çarşamba gününden önce yeni anlaşmalar yapmaları için ticaret ortakları üzerindeki baskıyı arttırıyor.


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pazartesi günü ülkelere 1 Ağustos'ta daha yüksek gümrük vergilerinin devreye girebileceği uyarısında bulunan mektuplar göndermeye başlamayı planlıyor.


Bu durum işletmeler, tüketiciler ve Amerika'nın ticaret ortakları için belirsizliği daha da arttırırken, hangi ülkelerin bilgilendirileceği, önümüzdeki günlerde herhangi bir şeyin değişip değişmeyeceği ve Trump'ın bir kez daha oranları uygulamaktan vazgeçip geçmeyeceği konusunda sorular devam ediyor. Trump ve üst düzey ticaret danışmanları, anlaşma yapmak için süreyi uzatabileceğini söylüyor ancak yönetimin diğer ülkelere azami baskı uyguladığında ısrar ediyorlar.


Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett pazar günü CBS'in "Face the Nation" programına verdiği demeçte, Trump'ın müzakerelerden ne zaman vazgeçeceğine karar vereceğini belirtti.


Hassett, "Amerika Birleşik Devletleri her zaman herkesle her konuda konuşmaya isteklidir," dedi. "Son tarihler var ve yakın olan şeyler var, bu yüzden belki işler son tarihten sonraya sarkacak ya da belki de sarkmayacak. Nihayetinde bu kararı Başkan verecek."


Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Stephen Miran da aynı şekilde iyi niyetle müzakere eden ve taviz veren ülkelerin "bir nevi tarihi yuvarlayabileceğini" ifade etti. kaynak: euronews


AB, gümrük vergileri konusunda ABD ile temel anlaşmaya varma yolunda.

ABD ile ticaret müzakereleri için son tarih yaklaşırken, AB ve ABD'nin temel bir anlaşmaya yöneldiği ve sektörler üzerinde daha ayrıntılı çekişmeleri sonraya bıraktığı görülüyor.

Bazı diplomatlar ve bir AB yetkilisine göre AB ve ABD, gümrük tarifeleri konusundaki anlaşmazlığı 9 Temmuz'daki son tarihten önce çözüme kavuşturmak üzere kapsamlı bir anlaşmadan ziyade "siyasi mutabakat" şeklinde bir anlaşmaya doğru ilerliyor.

Üst düzey bir AB diplomatı, "Eğer bir anlaşma olacaksa, en gerçekçi sonuç muhtemelen genel bir çerçeve ya da bir 'ilke anlaşması' olacaktır. Zaman kısıtlamaları nedeniyle ABD'nin İngiltere ve hatta Çin ile vardığı türden bir anlayışa benzeyen bir şey," dedi ve ekledi: "Bu ayrıntılı, kapsamlı bir ticaret anlaşması değil, daha somut düzenlemelere zemin hazırlayan siyasi bir anlayış olacaktır."

Olası anlaşma, pazartesi günü Brüksel'de kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda ele alındı. Avrupa Komisyonu yetkilileri AB büyükelçilerine AB ile ABD arasında devam eden müzakereler hakkında bilgi verdi. Diplomatlardan biri, büyükelçilere ABD'nin "çok somut bir şey" önermeyen yeni bir karşı önerisi hakkında da bilgi verildiğini söyledi.

İngiltereden Türkiye ile STA açıklaması

İngiltere Ticaret Bakanlığı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds'un bugün Londra'daki heyetler arası görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Açıklamada, iki ülke arasındaki ticaretin nasıl büyütülebileceğinin görüşüldüğü belirtilerek, "İngiltere ve Türkiye arasında güçlü bir ekonomik ilişki bulunuyor. 2024'te iki ülke arasındaki ticaret yaklaşık 28 milyar sterlin seviyesine ulaşmış olup, Türkiye, İngiltere'nin 16'ıncı en büyük ticaret ortağı konumunda. Halihazırda İngiliz şirketleri Türkiye'nin 86 milyonluk büyüyen pazarına 9,3 milyar sterlin değerinde mal ve hizmet ihraç ediyor." ifadesi kullanıldı.

Bakanların, İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkisinin önemini ve gücünü teyit ederek daha yakın işbirliğiyle artan ticaret ve yatırımı hedeflemeye devam edeceklerini belirttiği aktarılan açıklamada, serbest ticaretin savunulmasının öneminin de altını çizdiği bildirildi. 

Açıklamada, bakanların STA'nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz sonuna kadar gerçekleştirilmesi yönündeki niyetlerini teyit ettiği bilgisi verilerek şunlar kaydedildi:

"Görüşme sonunda bakanlar, 2020 tarihli İngiltere-Türkiye STA'sında yapılan bir değişiklikle, Teknik Ticaret Engelleri (TTE) başlığının güncellenmiş faslını imzaladı. Bu bölüm, İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki Ticaret ve İşbirliği Anlaşması'nda yer alan düzenlemelere yakın şekilde uyum sağlayarak maliyetleri azaltmayı ve şirketler için ticareti kolaylaştırmayı hedefliyor."

Açıklamada yer alan bilgilere göre, İngiltere dünyanın en büyük ikinci hizmet sektörü ihracatçısı konumunda ancak 2024'te Türkiye'ye yapılan ihracatın yüzde 34'ünü hizmetler sektörü oluşturdu.

Türkiye ekonomisi halihazırda dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi konumunda bulunurken, 2050'de dünyanın en büyük 12'nci ve Avrupa'nın en büyük 4'üncü ekonomisi olması bekleniyor.

Çin'den karşılıklı tarifeler kapsamında gümrük vergilerine tepki!

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'in karara karşı olduğu ve kendi haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlı karşı tedbirler alacağı belirtildi.


ABD'nin "karşılıklı tarife" olarak adlandırdığı uygulamanın öznel ve tek taraflı değerlendirmelere dayandığı, bunun uluslararası ticaret kurallarına uygun olmadığı ve ilgili tarafların meşru haklarını ve çıkarlarını tehdit ettiğine değinilen açıklamada, "Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır.


Bu, yalnızca ABD'nin kendi çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik kalkınmayı ve tedarik zinciri istikrarını da tehlikeye atacak." ifadesine yer verildi.

DİĞER
HABERLER